Woning uit jaren ‘60 of ‘70? Wees alert op betonrot

Woning uit jaren ‘60 of ‘70? Wees alert op betonrot

Als je een huis of appartement koopt zit je niet te wachten op problemen. Met een bouwkundige keuring voorkom je al veel teleurstelling, maar het is ook goed om zelf alert op problemen te zijn.

Eentje willen we er in dit blog uitlichten: het risico op betonrot bij woningen gebouwd tussen 1965 en 1981. Ben je op zoek naar een nieuwe woning, of heb je net een nieuw huis gekocht uit deze periode? Lees dan vooral even verder.

Wat is betonrot precies?

Bij betonrot ontstaat er corrosie in de wapening van het beton. Door de roestvorming verzwakt de constructie: het staal zet uit en drukt het beton weg. Aan de binnenkant ontstaat meer ruimte voor vocht en roest, aan de buitenzijde ontstaan scheuren of afbrokkeling. 

Je kunt betonrot niet stoppen. De corrosie verspreidt zich gestaag verder, met veiligheidsrisico’s als gevolg. Zeker bij zware belasting, zoals grote plantenbakken op een aangetast balkon, kan dit gevaar opleveren. De enige oplossing is een dure herstelreparatie om de constructie permanent te verbeteren. 

Betonrot komt veel voor bij woningen gebouwd in de jaren ‘60 en ‘70. Dat heeft alles te maken met veel gebruikte vloertypes: mantavloeren en kwaaitaalvloeren.

Wat zijn mantavloeren en kwaaitaalvloeren?

Tussen 1960 en 1980 werden veel woningen gebouwd met prefab betonvloeren. Zo kon vanaf de fundering snel verder worden gebouwd. Om het proces nog sneller te maken werden vaak verhardingsversnellers toegevoegd, zoals calciumchloride. En precies dat bleek een probleem.

De calciumchloride zorgt namelijk voor roestvorming. Het maakt de vloeren dus kwetsbaar. Twee veel gebruikte vloertypes met calciumchloride zijn mantavloeren en kwaaitaalvloeren, beide vernoemd naar de firma’s die ze produceerden. 

Mantavloeren werden geleverd door de firma Betonindustrie Woerden B.V. De vloer bestaat uit elementen van 120cm breed, met aan weerszijden een betonnen ‘rib’ aan de onderkant. 

Kwaaitaalvloeren kwamen van Kwaaitaal Vormbeton. Deze vloeren werden vaak gebruikt op funderingen met een kruipruimte eronder. Deze vloeren zijn 50cm breed en hebben aan de onderkant geen rechte, maar een kenmerkende holle, gebogen vorm. 

Beide vloertypes zijn op grote schaal gebruikt. Bij woningen tussen 1965 en 1981 is er dus kans dat er een mantavloer of kwaaitaalvloer in ligt, met het bijbehorende risico op betonrot.

Hoe herken je betonrot bij een mantavloer of kwaaitaalvloer?

In het beginstadium van betonrot is er nog geen zichtbare schade. De corrosie zit dan nog alleen aan de binnenkant. In een later stadium ontstaan zichtbare roestvlekken aan de buitenkant, met name bij de aanhechting. Hier kun je vaak ook de eerste haarscheurtjes ontdekken. Neemt de schade toe, dan zie je duidelijke scheuren en afgebrokkeld beton. 

 

Bij balkons is dit vaak eenvoudig te zien. In woningen is het lastiger, en is schade meestal alleen vanuit de kruipruimte te ontdekken. Een bouwkundige inspectie geeft je hierbij meer zekerheid.

Schade herstellen bij betonrot?

De schade van betonrot herstellen is vaak kostbaar. Je draait zelf voor de kosten op, die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Niet waar je op zit te wachten als je net een huis hebt gekocht.

Kortom: koop je een woning uit de jaren ‘60 of ‘70? Wees dan alert op dit probleem, en vraag de bouwkundig inspecteur hier extra op te letten. Zo weet je zeker dat je geen woning met betonrot koopt.