De opleveringskeuring bij nieuwbouw: dit moet je erover weten

VOORDELEN VAN EEN OPLEVERKEURING

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan kijk je waarschijnlijk maandenlang uit naar de oplevering. Het is het moment dat je de sleutel aanneemt én ondertekent dat de bouw correct en naar behoren is uitgevoerd. En precies daar gaat het nog wel eens mis. Want kleine fouten vallen jou misschien niet meteen op, maar kunnen later wel voor teleurstelling of problemen zorgen.

Hoe je dat voorkomt? Met een opleveringskeuring.

Wat is een opleveringskeuring?

Bij de opleveringskeuring loopt een bouwkundig inspecteur samen met jou en de aannemer door de woning. In een visuele inspectie beoordeelt de inspecteur alle onderdelen van de woning op kwaliteit, afwerking en of het volgens contract is uitgevoerd.

Je kunt deze inspectie ook zelf doen. Maar onopvallende gebreken zie je snel over het hoofd. Denk aan kleine beschadigingen in het stucwerk, of elektra die niet aan de veiligheidsnormen voldoet. En als je eenmaal hebt getekend is het een stuk lastiger dit te laten herstellen.

De bouwkundig inspecteur kijkt kritisch naar de woning en noteert alle gebreken. In een keuringsrapport staat vervolgens hoe ernstig het gebrek is en wat er met de aannemer is afgesproken over het herstel. Dat geeft duidelijkheid en zorgt dat jij sterk staat.

Waar kijkt de bouwkundige allemaal naar bij een opleveringskeuring?

De opleveringskeuring is een visuele inspectie. De bouwkundig inspecteur loopt dus alle zichtbare delen van de woning na. Wist je dat bij een gemiddelde nieuwbouwwoning ongeveer 20 gebreken worden geconstateerd?

Je kunt dan onder meer denken aan:

  • Krassen of lelijke plekken in het stucwerk
  • Een kleine lekkage bij de spoelbak in het toilet
  • Een deur die niet mooi aansluit
  • Een slordige kitrand in de badkamer
  • Een verkeerd gemonteerde of beschadigde leiding
  • Een ontbrekende waterafvoer aan het dak
  • Schade aan de gevelbekleding
  • Schroeven of spijkers die uitsteken

Dit zijn allemaal voorbeelden uit de praktijk. En juist dit soort gebreken zie je snel over het hoofd. De bouwkundige weet echter precies waarop hij of zij moet letten, zodat jij niet blijft zitten met een huis vol kleine ergernissen.

Maar is een opleveringskeuring niet zonde van het geld? Ik kan toch zelf goed kijken?

Misschien twijfel je over een opleveringskeuring bij je nieuwbouwwoning. Het zijn immers extra kosten, en dat geld kun je in een verhuizing goed gebruiken.

Toch is het absoluut aan te raden de keuring wél uit te laten voeren. Want hoe goed je zelf ook kijkt, je zult nooit alle gebreken ontdekken zonder bouwtechnische kennis en de ervaring van honderden uitgevoerde inspecties. Bovendien is een opleveringskeuring niet vrijblijvend: de aannemer is verplicht om de geconstateerde gebreken binnen de overeengekomen termijn te verhelpen.

Je hoeft er dus niet zelf achteraan te bellen en regelen, de aannemer heeft een schriftelijk vastgelegde verplichting. Het geeft je dus een hoop rust en zekerheid.

Offerte of informatie aanvragen